Mooie 12e plek en IT status in de pocket

Na mijn goede resultaat op de World Cup in Hyeres, heb ik in mei hard door gebikkeld. Er stond namelijk een prestatie evenement op het programma: Delta Lloyd Regatta 2015 in Medemblik. Lees hier over mijn prestaties en ervaringen van vorige week.


Na Hyeres hebben we eerst nog 1,5 week in Scheveningen getraind, waarvan een paar dagen met Marit Bouwmeester. Het is erg leerzaam om met haar te varen, omdat ze toch nog een stukje harder gaat waardoor je echt leert vechten. Na deze periode zijn we met het hele circus naar Medemblik vetrokken en ben ik hier verder gegaan met de voorbereidingen voor de Delta Lloyd Regatta. Je kan het een thuiswedstrijd noemen, maar eigenlijk voel ik mij in Medemblik niet echt meer thuis. Ik train nu al een aantal jaar aan de Topzeilacademie in Scheveningen en ben dus niet zo vaak meer op het IJsselmeer te vinden. Vandaar dat we nog even wat trainingsdagen mee pakken, zodat we toch aan de omstandigheden gewend kunnen raken.

De korte “kut” golven op het IJsselmeer zorgen voor een andere techniek. Omdat je door deze golven hard geremd wordt, moet het tempo van sturen en schoten een stuk omhoog. Iedereen komt die vervelende golven tegen en iedereen wordt geremd. Je moet dus scherp en fel blijven in je koppie, geen zelfmedelijden krijgen, hard blijven werken en zorgen dat je zo snel mogelijk weer accelereert na zo’n remmende golf. In de trainingen voorafgaand miste ik de adrenaline, die felheid en scherpte. Ik was bang dat ik niet op tijd weer fris in mijn hoofd zou worden en die scherpte en vechtlust zou missen tijdens het racen.

Gelukkig kwam alles op tijd goed, ik zat lekker in mijn vel en had erg veel zin om te gaan racen. Dag 1 begon goed met een 8 en een 10. Dag 2 begon ik helaas iets te fanatiek en werd ik gediskwalificeerd vanwege een te vroege start (BFD). Het is goed om scherp op de startlijn te zijn, ze zeggen ook wel “nooit te vroeg, is altijd te laat”. Ik kon mijn laatste BFD niet meer herinneren, dus eigenlijk was dit een goed teken haha. Mijn coach vond dit ook een prestatie op zich. Het is jammer dat je vervolgens 42 punten aan je broek hebt hangen, maar gelukkig kan je na 5 races je slechtste resultaat wegstrepen en was er dus nog geen man over boord. Race 2 begon ik, ondanks de BFD, met goede moed. Maar ik miste een grote winddraaiing in het eerste kruisrak, wat zorgde voor een 17e plek.

Zo dat waren de eerste 4 races, wat tevens de kwalificatie wedstrijden waren. Dit was denk ik de eerste keer dat ik de “split” zonder fijn geknepen billetjes heb gehaald. Ik mocht dus de andere 3 dagen in de Goldfleet starten, met de eerste 41 boten. Het niveau ligt hier dus wat hoger, maar heb goede potten gevaren en kon goed mee komen voorin het veld. Elke dag steeg ik weer een paar plekjes en ineens was de top 10 in zicht. Op de laatste dag wordt altijd de Medalrace met de beste 10 boten gevaren. Ik heb nog nooit zo’n race mogen starten, want dit gebeurt alleen bij senioren wedstrijden en heb in deze 1,5 jaar bij de senioren nog niet dat niveau gehad. In race 7 had ik zicht op een 5e plek, maar ben helaas bij de laatste boei gaan zwemmen en finishte vervolgens als 8e. Dit is nog steeds hartstikke goed, maar toen ik ’s middags op de kant kwam en zag dat ik 12e stond met 3 puntjes verschil met nummer 10, baalde ik wel even. Hoe vet was dat geweest als ik mijn eerste Medalrace in Nederland mocht varen! Maar ik zit nu wel in de buurt, dus ik hoop dat ik volgend jaar zo ver ben.

De laatste dag heb ik afgesloten met een 5e plek en ben ik op een 12 plek overall gebleven (veld van 82 boten). Ik heb hierdoor  mijn Internationaal Talent status van het NOC*NSF  gehaald!! Ook was dit evenement een onderlinge selectie om financiële ondersteuning van de bond te krijgen voor het senioren WK in Oman, hiervoor moest ik in de top 25 als eerste Nederlandse uit het talentplan eindigen. En dit is gelukt, dus ik krijg een grant van het Watersportverbond, waardoor ik in november naar het WK kan!!

Dit was een goede voorbereiding op het U21 WK in augustus wat ook in Medemblik gehouden wordt. Nu deze positieve flow doorzetten!

Bedankt voor alle support :)

Photocredits: Sander van der Borch / Delta Lloyd Regatta

Blijf op de hoogte via de mailbox